Jag älskar krispigheten i granola. En favorit är Pauluns granola som jag verkligen älskar. Betydligt godare än vanliga flingor! Dock är den i dyraste laget och är mer en lyxgrej än vardagsgrej i vårt skafferi. Idag gjorde jag en egen riktigt god granola! Den passar utmärkt till kvarg, yoghurt, gröt, proteinpannkakor, glass, proteinfluff.. Det mesta helt enkelt!
Så här gjorde jag:
Igårkväll la jag linfrön i blöt i en skål som fick stå och gegga ihop sig under natten. Det blir lite geléaktigt och alldeles utmärkt när man ska blanda med andra ingredienser om man inte har (eller vill slippa) olja/honung/äggvita. Imorse blandade jag linfrögelén med havregryn, solroskärnor och hackade mandlar. Jag kryddade med kanel. Detta rostades i ugnen på 200 grader i drygt en halvtimme. Jag rörde om ett par gånger under tiden också. Detta blandades sedan med berberis och kokos i en burk. KLART!


Emma Nyman,
Emmanyymaan,
Emmas träningsblogg,
5 kommentarer
Gabbi
23 Aug 2013 12:30
Vad gott det lät! Ungefär vilka proportioner har du i granolan? Hur mycket linfrön+vatten till vilken mängd havregryn? :)
Elin
24 Aug 2013 12:20
Blev också nyfiken på dina proportioner, jag har gjort granola i perioder de senaste åren och kört 12dl blandade gryn, blandade frön tillsammans med 3dl vätska (olja+vatten), (kan visst receptet utantill också, haha!).
Vore trevligt att pröva en ny variant på granola då jag är i slutet av min grötperiod jag haft ett tag nu ;)
Emmas träningsblogg
24 Aug 2013 16:27
Gabbi: Oj, bra fråga! Jag kanske blandade en halv dl linfrön med dubbla mängden vatten och sedan omrking 3-4 dl havregryn.. kanske totalt 1 dl av solrosfrön och hackade mandlar :)
Emmas träningsblogg
24 Aug 2013 16:29
Elin: Se svaret ovan :) Hur mycket olja använder du? Använder du kokosolja? Blir det bra? :) jag har en burk kokosolja och behöver fler användningsområden för att använda upp den ;)
Elin
24 Aug 2013 16:38
Jag använder 2dl vafri smakfri olja exempelvis raps, 1dl vatten (eller juice om jag vill ha smak).
http://www.tasteline.com/Recept/Petras_lyxmusli det receptet utgår jag ungefär ifrån.
Jag skulle steka saker i den oljan om jag vore du och ha som bas om du gör energibollar istället för att använda i musli ;) Bloggen Miss Agda som ligger på allt för föräldrar har en hel del bra tips på användning om du söker på kokosolja :)
Kommentera