Jag har ju precis börjat med 5:2 och kan ännu inte uttala mig om hur det känns och vilka resultat jag själv upplevt, men jag tänkte i alla fall dela med mig av lite tankar jag har om dieten. Positiva och negativa. Idag lever stora delar av världens befolkning med tillgång till mat i överflöd, vilket kan ha ett flertal negativa konsekvenser för hälsan (nu menar jag inte att det är bättre för hälsan att bo i ett land där det råder svält, men det tror jag att ni fattar!). Det farliga är inte att det finns mat, utan att många äter helt fel mat och alldeles för stora portioner. Snabbmat med tillsatt socker och extrema mängder salt. Till exempel. 
 
Det har visat sig att vissa av alla dessa negativa konsekvenser kan minskas genom att fasta under vissa perioder. Det kanske inte är så konstigt egentligen eftersom det är så människor levde på stenåldern? Vi är liksom anpassade efter att ha perioder utan tillgång till mat.
 
 
 
Några av de främsta anledningarna till att välja att äta enligt 16:8 eller 5:2 är att det kan minska fetmaproblem, att det kan minska risken för cancer, samt att man kan få ett längre liv. So far so good? Att kunna minska risken för att utveckla cancer genom att fasta och därmed inte ge cancerceller den energi de behöver för överlevnad är ju fantastiskt. Dock finns det ju många andra faktorer som påverkar också. Om fasta hade kunnat stoppa all cancer hade väl alla börjat med periodisk fasta för längesen? Men det finns forskning som visar att man genom fasta kan byta ut celler lättare. 
 
Hur fungerar det som viktminskningsmetod då? Jaa, om man håller sig till 500-600 kcal två dagar per vecka och ligger på kaloribalans de andra dagarna går man självklart ner i vikt. Det är ju trots ett allt ett underskott på ca 3000 kcal per vecka (beroende på vilket grundbehov man har förstås). Dock finns ju alltid risken för att man överäter dagen innan och efter en fastedag. Dagen innan för att man ska hålla sig mätt länge och dagen efter för att man är extra hungrig. Man kanske inte själv tänker på att man äter extra mycket andra dagar, utan det kan lätt göras omedvetet. Men klarar man att ligga på kaloribalans alla dagar utom fastedagarna - fine! 
 
Tanken är att jag ska testa 5:2 i 2-3 veckor och sedan ge en utvärdering över hur det känns och om jag märkt av någon skillnad på kropp, prestation och mående. 
 
 
Ni som kör 5:2 eller har testat får gärna höra av er med era egna tankar och åsikter om denna kosthållning! 
Emma Nyman, Emmanyymaan, Emmas träningsblogg,

2 kommentarer

Terese

29 Aug 2013 17:29

Hallå Emma! Kikar in här nu och då men har aldrig kommenterat tidigare. Har dock nu en fråga, varför ska du köra 5:2? Som du skriver är det trots att en diet för att gå ned i vikt, även om den kanske har andra fördelar. Du om någon behöver väl inte gå ned i vikt? Kanske jättebra om man är överviktig och faktiskt behöver gå ned i vikt, men detta förstår jag inte. Tacksam för svar! :-)

Emmas träningsblogg

30 Aug 2013 19:13

Terese: Vad roligt! :) Jag testar bara 5:2 för att se hur det är.. Jag får ju en hel del frågor om kost och många handlar om de dieter som är "inne" så jag testar en del för att bilda en egen uppfattning och kunna ge bättre rekommendationer :)

Kommentera

Publiceras ej