Senaste dagarna har jag varit sugen på att baka en nyttig morotskaka. Speciellt efter att jag åt en "riktig" morotskaka på Waynes häromdagen. Jag utgick från receptet till chokladkakan som jag gjorde förra veckan. Den blev verkligen helgrym, så jag ändrade bara smak och innehåll och förvandlade den till en helgrym morotskaka istället ;)
 
 
 
Det här behöver du:
* 250 gr kikärtor
* 1 dl sötningsströ
* 1 ägg
* 1 äggvita
* 1 dl bakepro
* 2 tsk bakpulver
* 100 gr lättkvarg
* 2, 5 dl rivna morötter
* 1 msk kanel
* 1 tsk kardemumma
 
Frosting:
* 300 gr philadelfia 5%
* 1,5 dl sötningsströ
* 1 krm vaniljpulver
* Pressad citron
 
Gör så här:
Skölj och mixa kikärtorna. Vispa sedan ihop sötningsströ, ägg och äggvita i en egen bunke innan du blandar ner det i kikärtsröran. Blanda även ihop det torra ingridienserna för sig (bakepro och bakpulver). Tillsätt resten av ingridienserna. Kanel och kardemumma kan du såklart krydda med efter eget tycke och smak!
 
Gräddning:
Använd en form som är ca 20 x 20 cm om du vill ha rutor, eller en springform ifall du hellre vill ha den i tårtbitar. In i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Känn efter med en sticka när den är färdig.
 
Slutligen:
När kakan svalnat ska frostingen på! Blanda ihop philadelfia (jag kör med en extralightvariant som bara innehåller 5% fett, men det går naturligtvis att använda fullfeta produkter om man hellre vill det!), sötningsströ, vaniljpulver och pressad citron. Smaka av och avgör hur mycket citronsmak du vill ha. Bred över frostingen på kakan och ställ den i frysen en stund innan du skär den i bitar. Mindre kletigt då!
Baka nyttigt, Bota sötsuget, Deff, Diet, Emmanyymaan, Nyttiga bakverk, Nyttiga recept, Sluta äta socker,

4 kommentarer

Anna

13 Sep 2012 22:46

Känn som ett kanonrecept :) Men jag behöver lite föklaring .... vad är bakepro, eller vad det nu hette?

Svar: Det är ett bakprotein som används istället för mjöl :) På så sätt ökar man proteinhalten och minskar kolhydraterna :)
Emma Nyman

Palle

14 Sep 2012 11:05

Ser gott ut och låter gott.
Bra att du framhäver att det finns nyttigare alternativ.

Svar: Det var verkligen supergott! :)
Emma Nyman

Linn

14 Sep 2012 11:36

Hur smakade den då?? :-)
Tror du det blir lika bra att använda casein vanilj istället för bakepro?

Svar: Den var supergod! Väldigt uppskattad av både mig om min karl :) Det kan säkert funka med casien istället! Tycker att konsistensen brukar bli lite bättre med bakepro, men använder själv casien när jag inte har bakepro hemma :)
Emma Nyman

Lina

14 Sep 2012 16:34

Varföär har du kikärtor i allting?!? :O
Hahahh, puss :))

Svar: Haha ;) det ger en bra konsistens och det smakar inte ens kikärtor när man har i kryddor och smaksättningar :) Puss!
Emma Nyman

Kommentera

Publiceras ej