Det känns som att det är rätt accepterat att kvinnor styrketränar, men samtidigt finns den där normen kvar om att kvinnor inte ska vara starka. Åtminstone inte starkare än männen. Känner ni igen det?

Nu vet jag inte om man ska kalla gymnasiepojkar som står och spänner sig i spegeln för män, men det är oftast just dessa som jag kan bli lite trött på. Detta är visserligen en grov generalisering, men jag tror att ni förstår vilken träningstyp jag menar.

Idag stod biceps och triceps på mitt träningsschema och i vanlig ordning var det skivstångscurls som fick bli den första övningen. Bredvid mig stod två killar i gymnasieåldern och curlade och spände sig (ni vet sådär ”kolla vad jag stark jag är!”). Den som lyfte mest av dem tog 30 kg. Jag körde på 32,5.  Bara för att visa att KVINNOR KAN VARA STARKA. Och för att jag planerat att köra på den vikten också, såklart.

Visserligen gör våra gener att män ofta är starkare än kvinnor, men jag vill liksom sudda ut de där normerna lite. Alla män är inte starkare än alla kvinnor. För mig är det till exempel en självklarhet att lyfta tungt och sträva efter att bli starkare och starkare. Att jag lyfter tyngre än vissa killar är ingenting som stör mig och jag hoppas att det i framtiden inte ska störa dem heller. 

 
Emma Nyman, Emmanyymaan, Emmas träningsblogg,

4 kommentarer

fight4fit

30 Aug 2013 07:17

Känner givet igen typen :) Sen inte för att man jämför sig allt för mkt med andra men visst känns det skönt att visa dem att man är starkare :p

Mari

30 Aug 2013 07:29

Haha känner helt klart igen det där =)

Emmas träningsblogg

30 Aug 2013 18:38

Fight4fit: Precis! Jag brukar inte jämföra mig med andra, men kan bli lite tävlingsinriktad när det kommer till gymnasiekillar som står och spänner sig ;)

Emmas träningsblogg

30 Aug 2013 18:38

Mari: Haha, jaa, är nog rätt vanligt! ;)

Kommentera

Publiceras ej